Ételek - vendégváró receptek

HIDEG ÉTELEK


Libamáj aszús szilvával

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg hízott libamáj
40 dkg liba hája
10 dkg vöröshagyma
1 g só
15 dkg aszalt szilva
2 dl Tokaji Aszú

Elkészítés:

Az aszalt szilvát néhány órával tálalás előtt az aszúborban beáztatjuk.
A libamájat a hájjal együtt serpenyőbe rakjuk, só, szeletelt vöröshagyma és kevés víz hozzáadásával fedő alatt 15 percig pároljuk. Ezután a fedőt levéve a vizet elpárologtatjuk és kis lángon egyenletesen, rajta vékony kérget képezve megsütjük. Vigyázzunk, hogy a hagyma ne égjen meg!
Ha elkészült, a zsiradékból kivesszük, hűlni hagyjuk, majd vékony szeletekre vágva a leszűrt
és dermedt zsírjával, vagy az aszús szilvával tányérra, pirítós kenyérrel tálaljuk.



Mozzarella sajt paradicsommal

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg mozzarella
40 dkg paradicsom
0,1 dkg bazsalikom
1 dl olíva olaj

Elkészítés:

A sajtot és a paradicsomot kb. 5 mm. szeletekre vágjuk A sajtszeleteket a paradicsommal lefedjük, kicsit megsózzuk, és a bazsalikommal elkevert olívaolajat rácsepegtetjük.



Pármai sonka sárgadinnyével

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg pármai sonka
40 dkg sárgadinnye

Elkészítés:

A nagyon vékony sonkaszeleteket tetszetősen – pl. kúppá – formázva , a sárgadinnyét
szeletben vagy karalábé-vájóval megformázva mellé tálaljuk



Csabai töltött karaj tormás zellersalátával

Hozzávalók 4 személyre:

60 kg sertés rövidkaraj csontos
30 dkg füstölt puha kolbász
1,5 dl olaj
2 gr só
10 dkg vöröshagyma
2 dkg fokhagyma

Elkészítés:

Elkészítéséhez lehetőleg vékony karajt vásároljunk. Ízletesebb és jobban átsül. A csontos karajt keskeny pengéjű késsel hosszában felszúrjuk a csonthoz közel, és az előzőleg mélyhűtőben kissé megdermesztett kolbásszal betöltjük. Sóval kissé bedörzsöljük, majd a zsiradékot, kockára vágott hagymát, fokhagymát és kevés vizet tartalmazó tepsibe helyezzük. Lefóliázzuk, és kb. 40 percig nem túl forró sütőben pároljuk. Amikor már majdnem megpuhult / húsvillával ellenőrizhetjük / a fóliát levéve erős lángon készre sütjük. Vigyázzunk, a túlpárolódik, nehezen lehet szeletelni. Kihűtjük, majd a csontot lefejtve szeleteljük.



Görög saláta

Hozzávalók 4 személyre:

1db kígyóuborka
4 db paradicsom kisebb
1 db húsos / kaliforniai/ paprika
15 dkg feta sajt
1 gr só
5 dkg olívabogyó
0,5 dl olívaolaj
0,2 dl citromlé
kevés oregano, őrölt bors

Elkészítés:

A zöldségeket és a sajtot egyforma / kb. 1,5 cm / kockára vágjuk, és a fűszerekkel, az olajjal és a citromlével egy tálban összekeverjük. Hidegen tálaljuk.

 

MELEG ÉTELEK


Tárkonyos bárányraguleves

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg báránycomb
30 dkg leveszöldség
5 dkg vöröshagyma
1 dkg liszt
2 dl tejföl
0,5 dl főzőolaj
szárított tárkony v. tárkonylevél

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát az olajon megpirítjuk üvegesre, majd a kis kockára vágott báránycombot ezen félig puhára pároljuk- kevés vizet közben önthetünk alá. Ezután a szeletekre vágott zöldséget hozzáadjuk, és tovább pároljuk. Amikor a zöldség is megpuhult, rászórjuk a tárkonylevelet. Felöntjük vízzel, amikor felforrt, habarás készítünk lisztből és tejfölből, és lassú tűzön behabarjuk. Ha tejszínnel dolgozunk, a zsírjára pirított húst és zöldséget liszttel beszórjuk, majd tejszínnel kicsit felöntjük, kicsit forraljuk, utána adjuk hozzá a vizet.



Fogas szeletek kapros rákraguval

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg fogasfilé
1 dl sütőolaj
15 dkg garnéla rák
10 dkg gomba
2dkg vaj
3 dkg liszt
1dl tejszín
só, bors, kapor

Elkészítés:

A tisztított garnélát sós vízben megfőzzük. A szeletelt gombát vajon megpároljuk, hozzáadjuk a kaprot, a garnélát és liszttel megszórjuk. Felöntjük tejszínnel és kiforraljuk. / Rákragu /
A halszeleteket megsózzuk. Egyik oldalon lisztbe mártva az olajon rózsaszínre sütjük. A rákraguval félig beborítva rizzsel vagy  vajas burgonyával tálaljuk.



Brokkolival töltött borjú sajtmártással

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg borjú comb
50 dkg brokkoli
10 dkg morzsa
5 dkg liszt
3 dl olaj
2gr só
2 db tojás

Elkészítés:

A sós vízben megfőzött brokkolira rágöngyöljük a vékonyra klopfolt borjúszeletet, panírozzuk, majd forró olajban indítva lassú tűzön fedő alatt kirántjuk. Sajtmártással tálaljuk.



Mézes csirkecomb

Hozzávalók 4 személyre:

4 db csirke comb
5 dkg liszt
1 dl olaj
2 gr só
1,5 dl méz

Elkészítés:

A kicsontozott csirkecombokat lisztben megforgatjuk , és az olajon megpirítjuk. Kis vizet öntve alá fedő alatt átpároljuk. Külön serpenyőben a mézet kissé megpirítjuk,  a csirkecombokat ebben  átforgatjuk, majd a mézet minden oldalon rápirítjuk. Burgonyapürével tálaljuk, amire a maradék mézet rácsorgatjuk.



Pulykamell csőben sült spárgával

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg pulykamell filé
10 dkg liszt
0,5 dl olaj
5 dkg vaj
2 dl tej
10 dkg sajt (trappista)
30 dkg fejes spárga
3 gr só

Elkészítés:

A pulykamell szeleteket kevés olajban vagy grillen megsütjük. A párgát sós vízben megfőzzük. A borjúszeletekre helyezzük, és félig sajtos gratin mártással leöntjük. Ezután a mártást rásütjük. A gratin mártáshoz vajon lisztet kissé átfuttatunk, majd tejjel felöntjük és keverés mellett forraljuk. Amikor besűrűsödött, reszelt sajtot adunk hozzá.



Baconos szűzpecsenye

Hozzávalók 4 személyre:

1 db sertés szűz
10 dkg bacon szalonna

1 dl olaj

Elkészítés:

Az egész sertés szüzet megsózzuk, és serpenyőben olajon vékony kérget sütünk rá. Ezután az olajjal együtt kevés vízzel tepsibe rakjuk, és lefóliázva sütőben alacsony hőmérsékleten puhára pároljuk. Vékonyra szeletelt bacon szalonnával betekerjük, és száraz tepsiben magas hőmérsékleten készre sütjük.2- 3 cm-es szeletekre vágva tálaljuk.



Báránysült cukkinivel és padlizsánnal

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg (1 db) báránycomb csontozott
1,5dl olaj
30 dkg cukkini
30 dkg padlizsán
5 dkg fokhagyma
só, rozmaring, bors

Elkészítés:

A kicsontozott báránycombot becsavarjuk, és összekötjük hurokkötéssel. Megsózzuk, és serpenyőben vékony kérget sütünk. Ezután tepsibe rakjuk, megborsozzuk, bazsalikommal megszórjuk, és az elősütés zsiradékával, kevés vízzel fólia alatt pároljuk. Időnként megforgatjuk, és amikor majdnem megpuhult, a fóliát levéve készre sütjük. A kötés levétele után szeleteljük. Az apróra vágott fokhagymát olajon megfuttatjuk, majd a szeletelt padlizsánt és cukkinit hozzáadjuk, megsózzuk és megpirítjuk. A bárányszeleteket ezzel körítjük.



Burgundi párolt marha erdei gombákkal

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg marha hátszín vagy fartő
50 dkg vegyes leveszöldség
10 dkg vöröshagyma
2 dkg fokhagyma
csipet só, egész bors, kakukkfű
1 db babérlevél
5 dkg paradicsompüré
3 dkg liszt
5 dkg cukor
1 dl olaj
1,5 dl vörösbor

Elkészítés:

A szeletelt, megsózott húsokat az olajon megpirítjuk, majd abból kivéve a szeletelt zöldségek felével fedő alatt kevés vízzel puhára pároljuk. A zöldségek másik felét az olajon sötétre pirítjuk. A zsiradékból a zöldségeket kiszedjük, és a leszűrt pároló lével felöntjük. Hozzáadjuk a fűszereket, kissé megpirított, paradicsompürét, aranysárgára pirított cukrot és kb. 30 percig főzzük. Ezután barnára pirított liszttel besűrítjük, majd ismét leszűrjük. Tejföl sűrűségűre forraljuk, majd vörösborral hígítjuk és néhány percig főzzük. A mártással befedjük a párolt marhát, burgonyakrokettel tálaljuk.



Ratatouille/ francia lecsó

Vegetáriánus étel, a magyar lecsóhoz hasonlít, de háromszínű kaliforniai paprikából és zöldségek (cukkini, padlizsán) hozzáadásával készül.

Hozzávalók 4 személyre:

3 db különféle színű kaliforniai paprika
2 db vöröshagyma
3 db paradicsom
2 db kisebb cukkini
1 db padlizsán
1-1 csipet só, bors, pirospaprika, bazsalikom, kakukkfű, oregano, babérlevél
2 gerezd fokhagyma
1 dl sütő olívaolaj
½ dl olívaolaj normál

Elkészítés:

A vöröshagymát felszeleteljük, és olajon megpirítjuk. A zöldségeket meghámozzuk, és kb. 2 cm kockára vágjuk. A kaliforniai paprikát hozzáadjuk, és a hagymás olajon kissé megfuttatjuk. A paradicsom felét és esetleg kevés vizet hozzáadva tovább pároljuk, majd a fokhagymát, a cukkinit
és a padlizsánt pároljuk készre, közben fűszerezzük. A maradék paradicsomot a normál olívaolajon megfuttatjuk, és a közben elkészült zöldségekhez keverjük.

DESSZERTEK


Palacsinta

Hozzávalók 4 személyre (kb. 12 db):

20 dkg liszt
2 db tojás
2 dl tej
csipet só
1,5 dkg cukor
1 dl olaj

Elkészítés:

A lisztet a tojással, sóval, tejjel, cukorral habverő segítségével simára keverjük (a tejet fokozatosan adagoljuk). A masszát szódavízzel hígítjuk a kívánt sűrűségűre. A forró serpenyőben (palacsintasütőben) kávéskanálnyi mennyiségű olajat hevítünk, majd ebben a masszát elterítjük.
Túrókrémmel, lekvárral, kakaóval tölthetjük.



Rétes

Elkészítés:

Valamennyi réteslapot ecsettel olajjal megkenjük. Tölteléke lehet túró, mák, alma, meggy. A tölteléket ráhelyezzük, felgöngyöljük, majd forró sütőben kb. 20 percig pirosra sütjük.



Gyümölcssaláta (pl. epres rebarbarasaláta)

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg gyümölcs tetszés szerint
5 dkg cukor
vaníliás cukor, egész fahéj, csipet só
5 dkg citrom

Elkészítés:

A fűszerekből, citromból, cukorból vízzel esszenciát készítünk, azzal a kockára vágott gyümölcsöket leöntjük, majd hűlni hagyjuk. Az esszenciát triple sec vagy cointreau likőrrel ízesíthetjük.



Sült fagylalt

Elkészítés:

A kb. 1 cm vastag piskótatésztából pogácsaszaggató segítségével alapokat vágunk. Erre helyezzük a fagylaltot, majd a piskótalappal hasáb vagy gúlalakba befedjük. Előzőleg tojásfehérjéből cukorral kemény habot készítünk, majd azt habzsákkal a befedett fagylaltra formázzuk. Az egészet forró sütőbe rakjuk, és a habot rásütjük.